subota, 19. listopada 2013.

"Zvjezdano stablo" za buducnost


Whole WorldVijesti iz svijeta... od davnina.. do jucer.. mozda sutra..

Cini mi se kako je negdje u ljeto 2012 pokrenut zamasnjak direktnih trgovackih dogovora mimo svjetske valute. Kina i Rusija su vec trgovale medusobno bez posrednistva obracunskog US$. U ljeto 2012 bez-US-dollarsku trgovinu sa Kinom zapoceo je i Brazil.. Danas, tek nesto vise od godinu dana nakon tog sporazuma Brazil je najveci trgovacki partner Kine, a u nastavku dogadanja dolazi do mnogo aktivne medudrzave trgovine sa ukljucenim medusobnim direktnim obracunavanjem.. Sporazuma je sada barem 11

Proslu, kao i ovu svjetsku godinu obiljezila su dogadanja na sjeveru Afrike i Bliskom Istoku, napetosti oko Irana.. Rat, takozvane intervencije demokracije i slobode, te protuudari tih istih, ovisno tko prica pricu. USA umjesanost u sve dogadaje svima je naravno ocigledna, kao i NATOa, no sam americki interes na tom dijelu i dalje ostaje sa mnogo upitnika. Europa bi raznim "logikama" ipak lakse mogla objasniti svoj interes ocuvanju kontrole "Silk roada", no tu opet nije jasan sukob sa Iranom te sankcije na koje se odlucila. Rusi, nekako zaboravljeni posljednjih desetljeca kao pojam svjetske sile, radaju se iznebuha, "goli u sedlu" dojahali u Syrijsku krizu i izveli savrsen manevar kao i svoj povratak na svjetsku scenu. Od velikih, svjetskih drzava danasnjice u toj "africko-azijskoj" prici jedino Kina nije preuzela niti jednu od glavnih uloga, zadovoljavajuci se tek sporednom, mozda cak ulogom potpuno nezamjetnog statiste u najvecoj svjetskoj akcijskoj drami.

Pocetkom godine Kina je ipak krenula aktivnom ulogom, no u naizgled sasvim drugom filmu, onom u kojem se zvecka zlatom, ne oruzjem.

  Pred nesto vise od mjesec dana, 22.08.2013 ugasila se burza u New York-u na par sati. Namjerno, valjda nekim prekidacem koji slici na strujni. Bar je meni, tako taj dogadaj djelovao. Strmoglav pad IT dionica je sprijecen, sve je sutradan izgledalo kao da se nista posebnog nije dogodilo, kao da je sve vraceno u "normalu".  USA se zaljulala, kao od jakog potresa i to je bilo sve. Nista previse u medijima, nikakve posebne rasprave medu politicarima, naprosto kao da se nista cudnog nije desilo.

Ove i prosle, pa i nekoliko prethodnih, Nijemci su trazili uvid u svoje zlatne rezerve pohranjene kod FED-a. Nisu ih dobili. Te trezore nisu ni Amerikanci vec mnoga desetljeca dobili na stvaran uvid, inventuru.

US kongres je ovih dana zaustavio "javnu kesu" te se nastavak drzavnog i javnog zivota ocekuje tek kad se demokrati i republikanci dogovore kako i koliko ce novca kojeg nemaju trebati, pa zatim i potrositi. MMF i FED preuzeli su novi sefovi ili bolje receno sefice. Svjetsko cudo koje je puno manje cudno u medijima nego sto to jest samo po sebi, bar u nasem zapadnom svijetu.

Europa se pretvara u potpuno birokratiziranu zajednicu drzava, muku muceci sama sa sobom, svojim bankama, svojim dugovima te naravno utjerivanjem reda medu "svinjama" i svima onima koji na njih slice. Obija joj se o glavu preuzeti americki model kao i svaki pokusaj bijega iz njega.  Spigel, njemacki tjednik, u svom novom izdanju objavljuje clanak o Kini u kojem se trazi da Kina preuzme aktivnu ulogu svjetskog vode kad je to vec fakticno postala. Rijec je naravno, ponovo i ponovo ove godine, o Bliskom istoku i njemu bliskim krajevima. "Slik road" interes postaje puno jasniji, kao i ponasanja glumaca u dosadasnjim epizodama. Epizode serije iz Centralne Afrike i tamnosnji glavni glumci nisu jos dobili zasluzeni medijski prostor. Kao ni Juzna Amerika. Sto ne znaci da su ti filmovi manje zanimljivi, manje atraktivni, svakako ne manje znacajni. 

Sasvim svjeza vijest 13.10.2013, Russia Today,  kaze kako Kinezi bjesomucno kupuju firme i sve sto se kupiti da u Europi.

.

Komentar jednog gledatelja vrijedan je copy/paste-anja:

3 Trillion dollar "War Chest" is accurate way to describe it. The Chinese do not separate economics and warfare. Its all part of the same thing. They know that economics is the easiest way to conquer an enemy. Nukes that will never fly is a waste of money.

The Chinese know its possible that eventually USA and Great Britain may try a shooting war, but only once their economy and military is too far gone to win it. So they will just buy us and we will let them.

.

Buducnost.. 2014.. Cini mi se pozeljno misli vratiti na USA i razmisliti koliko je moguce da dozivi novu "Veliki depresiju".. O mogucim posljedicama takvih dogadanja mozda je bolje ne previse razmisljati.

.

.

.

Zvjezdano stabloIli je ipak najbolje, sve buduce misli i zivote posvetiti nekim pricama o "Zvjezdanim stablima"..

Im Krieg der Sterne ging ein ein abgeschossener Stern auf die Erde nieder. An der Aufprallstelle, in Tibet, Noordung Tall, am Füße des Gorommaar-Gletschers, wuchs nach einigen kurzen aber durchaus warmen Sommermonaten, ein Baum. Der Sternenbaum, mit nur einer Frucht, einen kleinen, bräunlichen Stern. Die Frucht fing die Tageslicht auf, wurde immer heller und transparenter, und fing eines Tages selber an zu leuchten. Der kleine Stern wuchs und wurde immer heller, leichter, und als er reif wurde, löste sich vom Baum ab, und schwebte in den Himmel hinauf.

U Ratu zvijezda, na Zemlju pade jedna ustrijeljena Zvijezda. Nakon nekoliko kratkih, ali skroz toplih ljetnih mjeseci, tocno na mjestu udara, u Tibetu, na Noordung Visoravni, ispod Gorommaar-Glecera izraslo je stablo. Zvjezdano stablo, vocka sa samo jednim malenim plodom, smedkastom Zvijezdom. Pronasavsi dnevno svjetlo, postajalo je sve svjetlije i prozirnije te jednog dana poce i samo sjati. Malena Zvijezda koja je na njemu rasla, takode bivase sve svjetlija, laksa, a posve sazorivsi otpusti se sa stabla te odlebdi visoko u nebesa. (slobodan prijevod, ja)

 

 

 

 

.

.

.

 

.

.

Luna

.

2 komentara:

  1. indian — Uto, 15/10/2013 - 16:01.
    危機, 機遇

    Vidim da si znan-fan fan
    ...nda, netko tko zna mi je rekao da u Mandarinsko Kineskom jeziku
    pojam kriza i pojam prilike funkcioniraju kao sinonimi.
    ...ali to su Kinezi, sve što ih zadesi je prirodno stanje, ne očekuju milost niti bi je dali...još uvijek si misle da juhu mogu pripremiti samo od satojaka koje imaju, da ne računaju na ono što nemaju.
    ...po toj logici se i vrte po svijetu i zauzimaju prostorne i ekonomske niše koje nisu bile dovoljno profitabilne za ukus zapadnih korporacija. I tako uspješno kombiniraju iskustva nove ekonomije i merkantilističke koju nisu napustili bez obzira na modu...
    ...i na simboličnoj ravni ...kineski predsjednik je pri posjeti Kazahstanu proveo s Nursultanom Nazarbajevim četrnaest sati, dobar dio nasamo...
    "Pili smo votku i puno pričali" izjavljuje Kineski veleposlanik iz pratnje... kombiniraju sva sredstva koja imaju pri ruci, nisu opterećeni ideologijom već samo pragmom i "Kinocentrizmom"...sami ne stvaraju u sebe doma nježni okoliš pa ga niti drugdje ne propagiraju niti očekuju...
    ...
    http://pollitika.com/quotzvjezdano-stabloquot-za-buducnost#comment-442488

    OdgovoriIzbriši
  2. indian — Uto, 15/10/2013 - 11:24.
    ...malo o novom Putu svile...

    ...Kineski predsjednik Si Ťin-pching je u dva dana posjete Kazahstanu potpisao 22 ugovora, u Uzbekistanu 31 ugovor a u Turkmenistanu otvorio drugi najveći ofshore spremnik plina na svijetu...u Kirgistanu osam ugovora u vrijednosti 5.milijardi $ od čega 1,4 milijarde u novi plinovod.
    U zadnja tri mjeseca Kina je u zemlje srednje Azije uložila preko 50 milijardi $ s tendencijom da do kraja ovog kvartala u tamošnju infrastrukturu i energetiku investicije dosegnu 100 milijardi $...
    U prvom kvartalu ove godine Kina je po svijetu investirala 101,8 milijardi $, što je 40% više nego u istom kvartalu prošle godine...to uglavnom zbog politike ulaganja u Africi...
    ...i istina, po Evropi traže akvizicije, ali zanimljivo, ne pokazuju zanimanje za evropske banke.
    http://pollitika.com/quotzvjezdano-stabloquot-za-buducnost#comment-442450

    OdgovoriIzbriši