utorak, 12. srpnja 2011.

Vlada nacionalnog jedinstva, Sanader i Karamarko

srijeda, srpanj 13, 2011


Da li je datum povratka Sanadera mozda u vezi sa Karamarkovom aferom?

Ne ceka li se ipak taj rasplet, da bi se on vratio? Po informacijama koje smo imali u lipnju, Sanader je mogao jos tada biti vracen, ali nije, kao sto nije dano niti jedno suvislo objasnjenje za odugovlacenje.

U meduvremenu se razbuktala Karamarkova afera uz veliki trud Munira Podmuljaka i njegovih suradnika iz PSD-a, kao i zbog sve vece podrske koju je dosla iz novinarskih krugova koji su zadnjih godina bili pod velikim Karamarkovim pritiskom, Latina, Margetica i vjerojatno jos nekih iz branse. Odaziv lokalnih i privatnih portala sirenju informacija, kao i moc facebook-a, definitivno su pridonjeli da sve ne bude pometeno pod tepih, kao sto se to proteklih godina dogadalo. Podrska gradana akciji, ocita je.

Ako na danas pogledamo kroz "razlog" Sanaderove ostavke za koju Margetic pise:

Razlog Sanaderove ostavke je svakako zahtjev Bruxellesa za rekonstrukcijom njegove Vlade, odnosno izričiti zahtjev za smjenu ministarskog trojca Karamarko, Šuker, Polančec, kaze Margetic.


te dalje navodi sto je Merkl (i ostali) trazila:

U Bruxellesu su tada Sanaderu postavili nekoliko ključnih uvjeta, a u smislu rekonstrukcije Vlade, ključni su bili smjena Tomislava Karamarka s mjesta ministra unutarnjih poslova, i to zbog povezanosti s organiziranim kriminalom i međunarodnim kriminalnim organizacijama, prije svega kriminalnim klanom Osmani, čiji su pripadnici početkom godine osuđeni zbog organiziranog kriminala i pranja novca pred njemačkim saveznim sudom, nakon čega su uz karamarkovu pomoć pobjegli iz Njemačke i sakrili se u Hrvatskoj; smjena Ivana Šukera s mjesta ministra financija, i to prije svega zbog Šukerovog izravnog miješanja u međunarodnu istragu o pranju novca preko tajnih računa u Hypo banci, Raiffeisenbank Zagreb, te nekim drugim stranim bankama; te smjena potpredsjednika Vlade Damira Polančeca zbog navodne umiješanosti u međunarodnu aferu pranja novca preko Raiffeisen banke u tzv. aferi Brodosplit.

Mislim da sve "tekuce" afere ovih dana moramo promatrati samo kao slijed iza "premijerove abolicije". Razlozi ostavke nikad nisu obrazlozeni uvjerljivo, ni Sanader, ni njegovi suradnici, nisu nikad dali neku suvislu izjavu o uzrocima ostavke. I zato kad razmisljamo o danas, trebamo krenuti od dogadaja neposredno prije Sanaderove ostavke.

Tada se postavlja logicno pitanje se da li je njegov pristanak na izrucenje, te povratak bas sada povezan sa "hajkom" na Karamarka. Ta afera je pocela plamtjeti u svibnju, pa se stisala, a danas se opet razbuktava. Sve se vise informacija u vezi s Karamarkom moze naci obicnim pretrazivanjem interneta. Danas svi povezuju u prvom redu Karamarka sa Barisicem i Carinom, za razliku od do sada, gdje su se prvenstveno povezivali sa Sanaderom.. A Sanader se bas sada vraca, i kaze da ce se braniti aktivno, tj. pricati o svemu i svacemu..

Sve to je naravno povezano sa aferom Hypo. Sanader u prvom redu, nije mogao inzistirati na rasciscavanju te afere zbog osobne umjesanosti u "kamatarenje" 90-tih za Hypo banku. Ta nemoc (ucjena) dovela ga je do gubitka EU pokrovitelja/partnera u procesu pridruživanja Hrvatske EU (Njemačke i Austrije). Austrijanci, su tvrdili da je hrvatsko Ministarstvo financija dizalo kratkorocne i dugorocne pozajmice u Hypo banci, te sve dokumente u vezi s tim proglasavalo "top secret" kako bi se sakrili pravi razlozi i tokovi novca. Hrvatsko i Austrijsko drzavno odvjetnistvo davno su poceli istrage, no prakticno jos uvijek nista nije rijeseno.

U ovu pricu treba svakako dodati Vladimira Zagorca. U emisiji Nu2 Munir je prezentirao citav komplet dokumenata o laznim Zagorcevim identitetima koji su sluzili za otvaranje raznih bankovnih racuna, te naravno uplate i isplate novca. Interesantno u toj prici je da je Zagorac posjedovao "komplete" dokumenta, vozacke, osobne, putovnice.. dakle stvarno dobro odradene "lazne" identitete. Takve je mogao dobiti samo iz sustava. Taj sustav je pod Karamarkovom jurisdikcijom. Pred nekoliko dana Karamarko nije dozvolio Austrijskim istraziteljima ispitivanje Zagorca u hrvatskom zatvoru. I Zagorac i Sanader tvrde isto, da je politika umijesana u njihove slucajeve te se stoga boje nepravdnog sudenja. Nisu dodali da se boje i za svoje zivote, sto bi bilo takoder za pretpostaviti po nekim informacijama neposredno pred Sanaderovu ostavku.

Margetic kaze kako se Sanader nije usudio dirati Karamarka i zbog njegove povezanosti sa organiziranim kriminalom, kao i prijetnji suradnicima i clanovima obitelji.


Svjedokinja u slučaju ubojstva Ive Pukanića, Ružica Balen Milojević, koja je u svojem iskazu o zadnjem susretu s Ivom Pukanićem jasno ukazala na dvoje stvari koje joj je Pukanić rekao: Prva je ta da je otkrio da su isti koji su organizirali ubojstvo kćeri Zvonimira Hodaka, prijetili i ubojstvom kćeri Ive Sanadera, i drugo da se u istrazi o ubojstvu Ivane Hodak ne smije vjerovati Tomislavu Karamarku.

O povezanosti s kriminalom, na temelju izjave jednog zaposlenika SOA-e, Margetic je napisao:

„Uhvatili smo komunikaciju Felixa Osmanija sa Karamarkom i sa pripadnicima kriminalnog podzemlja u Hrvatskoj i operativnim smo nadzorom utvrdili kako Osmani prijeti atentatom ili na premijera Sanadera ili na nekog od članova Sanaderove obitelji, kako bi izazvali krizu vlasti i kako bi Karamarko lakše zadržao kontrolu nad sustavom“, tvrdio mi je u subotu moj sugovornik iz Sigurnosno obavještajne agencije (SOA).

„Oni prijete ubojstvom premijera ili članova njegove obitelji. To im je plan. Tako preuzeti institucije, odnosno zadržati kontrolu nad institucijama i otvoriti put za svoje ljude“, tvrdio mi je prilikom našeg zadnjeg susreta ovaj agent SOA-e.


Zvuci kao naucna fantastika, zar ne? Meni jos uvijek, makar je nastavak price vise nego zabrinjavajuci i sve se vise slazu kockice. Ni SDP, ni HDZ ne daju nikakve izjave povodom afere Karamarko. Citav Sabor prakticno se ponasa kao da je dao zavjet sutnje. Vec danima to pratim i nitko, ama bas nitko ne govori nista. Tako sam se sjetila ovog starog, prastarog Margeticevog clanka o kojem vam pricam. Evo sto je kljucno u clanku koji sam procitala pred dvije godine:

„Plan je takav da HDZ preuzmu oni ljudi koji će izazvati ozbiljne podjele i na kraju raskol u HDZ-u.
Kada se to dogodi, biti će moguća jedna šira koalicija „nacionalnog jedinstva“, koju bi činili i HDZ i SDP, a koju bi predvodio kao mogući premijerski kandidat Stjepan Mesić, i sve pod krinkom izlaska iz krize, kriznog upravljanja zemljom, ali i čvrstog oslanjanja na gospodarska partnerstva sa zemljama poput Irana, Sirije, Katara, Saudijske Arabije.


I kao da se sve kockice pomalo slazu u tom pravcu. Najnoviji dogadaj Kruljac koji je dobio izuzetnu medijsku pompu zbog livade pored Slavonskog Broda, makar je takvih bilo stotine po Hrvatskoj doveo je u prvi plan Mesica. U citavu pricu sad jos uvlacimo MORH, kao da policija i ministar policije nisu bili dovoljni... I Mesica, koji daje jako puno izjava zadnjih dana. Od svih je najinteresantnija poruka Kruljcu: Reci sve sto znas.


Nadam se da nece sve biti tako crno kako su se ove kockice poslozile, makar bi SDP sutnja i inertnost pred same izbore, te prakticno odbijanje svake akcije u smjeru ubrzanja izbora mogle biti samo potvrda ove price. Ne znam za Mesica, ipak je prestar, no ideja o Vladi nacionalnog jedinstva, koju planiraju dvije vodece stranke, izgleda mi sve vjerojatnija. Sanaderov dolazak sada, izgleda mi, dodatno ju potvrduje.

Ovo je samo bajka o Sanaderu i Karamarku, kao i o predstojecoj Vladi nacionalnog jedinstva, no izgleda logicno i istinito.










link na clanak Sanader ostavka - Margetic


link na clanak sa dokumentima Vladimira Zagorca - Munir Podmuljak

dodatak, koji samo ukazuje na debelu povezanost: kalmeta & POA & HDZ



.



original clanak objavljen na http://lunoprof.bloger.hr

Nema komentara:

Objavi komentar