subota, 17. kolovoza 2013.

Franjo T. ... vjecni vladar

Novine, bilo koje novine... mozda je bolje ne citati.. Pa sto uopce tamo ima napisanog da ne ne znas i ovako? Crna kronika, poneka seljacka buna ili jos neki dodatni potez drzave i vlasti koji naprosto iritira kao da nije dovoljno i sve ono sto te bas taj dan dotaklo i bez tih proglasenih "akcija"?

Bolje bi bilo ne citati i ne misliti o procitanom. Ne misliti zato sto rijetko kada procitano iziskuje ne-misljenje, jer nista nije stvarno. Sve isforsirano, PR, marketing.. velicanje zvijezda, zvjezdica i sunca koje nas eto bas obasjalo taj neki dan kad smo otvorili novine ili kad smo se prepustili novinama da nam "otvore oci".

Sto se dogodilo u zadnje dvije godine? Sveopce razocarenje, eto.. To je jedino sto se dogodilo od proslih izbora. Razocarenje malih pijavica proracuna, razocarenje drzavno-javnih sluzbenika, razocarenje neovisnih o proracunu... Svi su nezadovoljni, a Vlada pici dalje kao da je to neko normalno stanje u kojem birani vecinom trebaju i dalje po svojem nahodenju razocaravati.
Nije sad da mi se izmislja i laze pa da kazem kako je svijet bio prije bolji ali... kvragu, nista pozitivnog nismo ni ocekivali. Nije da mi se jutros izmislja i laze pa cu napisati kako sam ocekivala nesto strasno dobro, ali nisam ni strasno lose. I tako me neispunjena ne-ocekivanja ponekad bace u trans, nekad bijesa, nekad zalosti...

Kazu jucer da ce na recept ici sada samo najjeftiniji lijekovi.. a kad se sjetim uz koju pompu su smanjili primarno izdvajanje za zdravstvo koje ce rasteretiti poduzetnike (koji su valjda trebali biti time presretni, ali su zajebali stvar jer nisu taj ushit uopce pokazali).. koje ih ni najmanje nije rasteretilo, bar ne nikog od "ne-vladinih" poduzetnika..

Kazu prekjuce kako ce Linic sada navaliti na ne-vladine udruge (to su one koje financira drzava i lokalna zajednica) i provoditi zakon.. I sto s tim? Jel se to "oni" hvale da ga nisu do sada provodili? Dvije godine su na vlasti, a sad su se toga sjetili? Pa sto tu ima dobrog osim sto dogadaj razvija osjecaj da te politika i drzava naprosto zajebavaju?

Kazu da Linic uvodi red koji nam je odavno nuzan jer mi bez kandzije ne funkcioniramo. Mozda. Balkan je to. Hajduci i Uskoci su tradicija. Ipak, u povijesti su zapisani kao oni koji idu na "tudince", na "Vladare"... Zar bi trebali biti sretni sto je taj "uskocki mentalitet" ono sto je opca pojava? E, pa ja nisam. Jer u nasoj povijesti nikad jos problem naroda u odnosu na drzavu i vlast, nije bio rijesen kad se ulovi neki Matija Gubec ili slican "senjski uskok"...

Oni su samo pojava koja je rezultat lose vlasti, losih voda, lose drzave...

I tako, eto danas u 21. stoljecu, zalim one koje je "drzava" ulovila zbog 73,54kn viska u blagajni, neisplacenih poticaja iz 1875g, turista koji je ostao bez ljetovanja jer vlasnik hotela nije dao kad se "njima" htjelo, bake Kate koja vise ne prodaje sir od susjede jer ne zna tipkati, a bogami ne zna ni sto je OPG... Zalim sto ce za jedno mjesec ili dva... neki Matija Gubec ponovo biti okrunjen i sto ce biti puno Matija u Hrvatskoj, svakim danom sve vise.. U stvari najvise zalim sto ce Franjo T. i dalje vladati na isti nacin bez obzira tko na sebe stavi taj kostim.







Luna



.

Nema komentara:

Objavi komentar