subota, 3. rujna 2011.

EPH i WAZ mijenjaju vlasnika i vrlo vjerojatno puno toga zbog toga

waz 1Nova vlasnica WAZ-a Petra, kcer Jacoba Funkea, i supruga dugogodisnjeg sefa Günther Grotkamp-a preuzela je WAZ, dakle postala i vlasnica Europapresholdinga..
 
Ovdje je prica o osnivanju WAZ-a poslije WW2...

Esen, Rajnsko-Rurska oblast i okolina spadali su pod Britansku jurisdikciju. Britanska administracija trazila je pogodnog domaceg covjeka za vodenje lokalnih, ali ne-partizanskih novina. Takvu osobu nasli su Erich-u Brost-u, te mu to predlozili. 

Dakle, osnivac WAZ-a je gosp. Erich Brost, simpatizer SDP, koji je svoju aktivnost bazirao na ne-nacizmu ali nije bio clan pokreta otpora (ne-partizan). Rat je proveo u egzilu (Engleska), te radio za BBC. Drugog osnivaca, partnera, odabaro je sam Brost. Jakob Funke, WW2 je proveo kao vojni reporter u Beogradu, mobiliziran od Njemacke drzave. Jakob Funke je bio izvrstan organizator. Tamo je nasao mnogo lokalnih veza i pokazao izuzetne sposobnosti snalazenja. Kao takav odgovarao je Brost-ovoj ideji o regionalnim novinama koje nisu vezane za pokret otpora. Njih dvojica su dobili dozvolu od Britanskih kontrolora i pokrenuli prve novine kasnijeg koncerna WAZ dana 03.04.1948 godine (April 3, 1948, the first issue of Westdeutsche Allgemeine Zeitung)..

Osnivac Jakob Funke preminuo je 1975. Njegovu ulogu u koncernu WAZ preuzeo suprug Jakobove kceri,  Günther Grotkamp koji je tamo radio od 1960, te stekao svo potrebno povjerenje za preuzimanje te funkcije. Radio je do 2000, te izgradio medijsko carstvo.

WAZ medien gruppeDanas, kada 67 godisnja Petra Grotkamp, preuzima WAZ, te kupuje udjele od unuka vec davno preminulog Erich-a Brost-a, kazu da iza promjene vlasnistva stoji Günther Grotkamp, sa navrsenih 84, jos uvijek najmocniji u bransi, koji nije vise mogao podnositi urusavanje svog carstva posljednjih godina. Naime, Brost-ovi nasljednici vec dugo nisu sudjelovali u radu WAZ-a direktno, vec su svoj dio povjerili Peter-u Heinemann-u, Berlinskom advokatu na upravljanje. Petra Grotkamp je za razliku od njih, dugo godina radila kao tatina tajnica, te upoznala posao do detalja. Kasnije je nastavila svoj rad kao clan uprave, te redovno sudjelovala na sastancima i odlucivanju samog vrha firme.

Obzirom na poslovne probleme, koji ipak nisu javno objavljeni, ponuden iznos od 500.000 milijuna Eura za dio koji pripada Brost-ovim nasljednicima je samo naizgled malen za takvo carstvo. Pogotovo nakon visegodisnjih sukoba dviju familija u vodenju carstva. Problemi su bili prisutni u mnogim regionalnim novinama koje spadaju u WAZ. Austrijski Kroenen-Zeitung ima jako los ugovor sa bivsim vlasnicima, te tako gubi velik dio dobiti. Oglasnici i lokalne novine svih tipova ne zaraduju kao prije ni u Njemackoj. U Srbiji su problemi sa Bekom, srpskim tajkunom. Udio u RTL-ovom koncernu Petra Grotkamp prodala je jos 2005 za dosta velik iznos. No 2008, prodaja 25% udjela i izlazak iz vlasnistva koncerna Otto bila je prava odluka. Tim potezom si je Petra Grotkamp osigurala 1 milijardu eura i vrlo vjerojatno omogucila danasnju akviziciju.

Preuzimanje WAZ-a je danas vjerojatno i sluzbeno zakljuceno. Zelja nove vlasnice, bar po izjavi, je sacuvati "duh otaca", sto bi moglo znaciti jednog od osnivaca WAZ-a, Funkea, ali i Günther Grotkampa, koji je zasigurno najzasluzniji za rast ovako velikog medijskog carstva.

Sto znaci "duh otaca" nisam sigurna. Prica kaze da je Brost inzistirao na nepoliticki obojanom novinarstvu, bez obzira sto su mu razmisljanja bila bliska socijal-demokraciji. Trebamo se ipak pitati da li je to i Funke-ova ideja o novinarstvu? A jos vise kakvo novinarstvo zeli i proklamira Günther Grotkamp, jer izgleda da je u ovom carstvu jos uvijek on pravi car. No bez obzira na sve, odrzanje i ozivotvorenje regionalnih njemackih novina, gdje je WAZ poceo i kasnije imao primat, zasigurno ce biti u prvom planu nove vlasnice.

direktori waz
Promjena vlasnika dovesti ce do potpunog restruktiriranja novinskog carstva, te otpustanja vjerojatno svih direktora, a pogotovo onih bliskih familiji Brost. Prvo odlazi Bodo Hombach, direktor, ali i povjerenik Brost familije, clan SDP-a. On je na mjesto direktora WAZ-a dosao 2002 godine, a do tada je karijeru gradio u SDP-u Njemacke, te bio jedan od glavnih kordinatora Pakta za stabilnost juzne i jugoisticne Europe. Takoder se moze ocekivati otkaz i drugom direktoru, Christian-u Nienhaus-u, koji jest povjerenik Funke familije, ali i dugogodisnja desna ruka Hombach-a. Petra Grotkamp za sada tvrdi da zeli nastaviti suradnju, no to nije vjerojatno. Upravo je aktualna afera povodom njegovog intervjua frankfurtskim dnevnim novinama FAZ, u kojima je izjavio da se iz parlamenta NRW (NordRheinWestfalen) nista ne smije objaviti bez dozvole WDR-a (zapadnonjemacke televizije). Maticna kuca, WAZ, nije bila obavjestena o tom intervju-u, niti je on dogovoren i odobren sa vrhom uprave WAZ-a. Da skratim, oba sefa izgleda odlaze. Nova vlasnica WAZ-a ce automatski biti i nova vlasnica svih tvrtki u vlasnistvu koncerna (tvrtke-kcerke). Dolazi novi vjetar. Kakav, vidjeti cemo.. Kljucno je mislim primijetiti da je WAZ kroz desetljeca stvarno postao najjaci regionalni izdavac od Njemacke do jugoistocne Europe. Bas u onim drzavama gdje je Jakob Funke, osnivac imao dobre veze jos od WW2. Covjek koji je zbog svojih sposobnosti lokalnog organiziranja i stvaranja veza pozvan kao suvlasnik u prvi WAZ 1948, male lokalne novine Rurske oblasti pod Britanskim nadzorom. Njegova kcer, Petra, radila je s ocem na pocetku svoje karijere, te vjerojatno ima svo potrebno znanje i poveznice na citavom podrucju. S druge strane, postoji i car koncerna, Petrin suprug, Gunter Grotkamp pod cijom upravom je WAZ narastao do jugoistoka. EPH je kupljen pod kraj njegovog aktivnog rada 1998-me. Ipak, stvari se mijenjaju.

gunter grotkampNakon umirovljenja Guntera Grotkampa, do nedavno je vrijedilo pravilo da WAZ-om upravljaju tri osobe, jedna kao predstavnik Brost familije, jedna Funke familije i Bodo Hombach, koji je usao kao predstavnik Brost familije 2002, ali je bio i od strane Funke-familije vrlo cijenjen. Mozda zbog svojeg poznavanja juzne i jugoistocne Europe kroz rad u Paktu o stabilnosti, sto vjerujem da je familija Funke znala cijeniti. Ipak, nesto mu je krenulo krivo. Bas na tom podrucju pojavili su se najveci gubitci u koncernu. I cudne afere koje ponekad na kapaljku vide svjetlo dana.

Nova vlasnica ce uskoro objaviti svoje ciljeve. Na nama je da se pitamo da li ce se spasavati utjecaj u sirokoj regiji u koji je ulozeno 70 godina truda ili ce se jacati regionalni status novina u Njemackoj primarno?

Koliko ce taj vjetar propuhati EPH? .. vidjeti cemo.. biti ce interesantno, pogotovo ako razmislimo o pricama kako je vrh WAZ-a neposredno prije Sanaderovog odlaska imao dogovore sa Sanaderom, a sam Pavic izgleda probleme zbog negativnog pisanja o Sanaderu nakon njegovog odlaska i kasnijeg bijega.
 
Price ne kazu koliko je Bodo Hombach u to bio involviran. Mislim da cemo uskoro vidjeti. Odmah nakon Bodovog formalnog odlaska iz WAZ-a, jer neformalno ga je izgleda vec napustio.  

Petra Grotkamp sigurno nece dozvoliti javno povezivanje politicara i WAZ-a. Mislim da je Bodo Hombach u tome napravio gresku. Posebno u financijskim gubicima kao posljedicama tih povezivanja. WAZ je pokrenut kao apoliticna ne-partizanska tiskovina prihvatljivog dizajna i teksta sirim masama, sto god to znacilo. Petra Grotkamp kaze da ce vratiti Funkeov duh u WAZ.

Da li ce nova, stara vlasnica spasavati samo novac ili manje novca i nesumnjivo velik utjecaj u regiji uskoro ce se pokazati. No jedno je sigurno, Novi WAZ nece podrzavati uprave, ali ni tvrtke u svojem vlasnistvu koje ne posluju financijski uspjesno.

EPH i Pavica ocekuje vrlo turbulentno vrijeme. Da li ce se Pavicevo hrvatsko medijsko carstvo raspasti, makar je on osobno ulozio ogroman trud plesati sa svima, misleci valjda da tako novinara dolikuje? Ne zna se jos. Samo izgleda da je nesto zaboravio plesuci. Zaboravio na surovu stvarnost. Ovakva novinarska carsta plesu samo prividno, a stvarno ni sa kim, osim sa "njima".

 

.

**klik na sliku vodi vas na povezane clanke
.
.

.




Read more: WAZ Media Group - Company Profile, Information, Business Description, History, Background Information on WAZ Media Group http://www.referenceforbusiness.com/history2/91/WAZ-Media-Group.html#ixzz1Wsao8wCs
Funke had learned the art and craft of making a newspaper from scratch at the Essen-based Essener Anzeiger, where he finally became editor-in-chief in the late 1920s. After the Nazis had shut the newspaper down in 1941, Funke served as a reporter in Belgrad during the war. He was an excellent organizer and had all the local connections necessary to get a new business venture off the ground under conditions of extreme adversity and scarcity.
Read more: WAZ Media Group - Company Profile, Information, Business Description, History, Background Information on WAZ Media Group http://www.referenceforbusiness.com/history2/91/WAZ-Media-Group.html#ixzz1WsYAFvCc

Nema komentara:

Objavi komentar