ponedjeljak, 17. listopada 2011.

Hrvatska i EU, poseban osvrt na SIX PACK

Molim Vas pogledajte ovu emisiju... Bila je negdje iza ponoci, kad jako malo ljudi prati program. Vrlo slican pisani komentar, "razmisljajuci" procitala sam pred par tjedana. Zaboravila pospremiti link i clanak vise ne mogu naci, kao da je nestao sa net-a. (ako netko zna nek ostavi link u komentarima)

Najnormalnija kritika redizajna EUa u buducnosti .. Mislim da bi svi trebali dobro razmisliti, kao sto mislim da bi trebalo bas ozbiljno iskontrolirati sto je HDZ ispregovarao. Ako su doveli zemlju u ovo stanje u kojem ona danas jest logicno je da ni te pregovore nisu dobro obavili.. U stvari, danas kad gledam koliku je podrsku HDZ imao iz EU, od svih stranaka s desne strane, sa posebnim osvrtom na Merkelicinu podrsku Sanader-u 2007, Swobodinu NE-podrsku izborima u proljece..

Sve zajedno je jako sumnjivo, a sada i sama EU i taj SIX PACK, pa jacanje nacionalizma (Finska sa dvije osobne, za gradane ne-EU porijekla smede, i one iz EU bijele itd..) .. Nama treba JAVNA RASPRAVA i korekcija onoga sto smo pod HDZom pogrijesili. Pri tome osim istrage kriminala i vracanja ukradenog u drzavu, te osudu krivaca, moramo napraviti rekonstrukciju nasih, gradanskih razmisljanja o drustvu te konacno poceti sudjelovati u odlucivanju o vlastitom zivotu.

Mislim da je rjesenje za citav svijet kombinacija parlamentarne demokracije sa kontrolnim gradanskim mehanizmom koje funkcionira na p2p principu, uglavnom preko internet medija. To bi omogucilo gradanima participiaciju u vlasti i onemogucilo divljanje jedne partije kao sto se nama dogodilo sa HDZom.

To ce biti naravno moguce tek kad se pohapse kriminalci i vrati ukradena lova. Mislim da nam je to prvi posao koji moramo obaviti u ovoj drzavi. Zatim promijeniti nedemokratske tvorbe, kao biracki spiskovi, izborni zakoni, zakon o policiji i zakon o skolstvu, te svakako izbor i kontrolu sudaca, porezne zakone napraviti stimulativnima i logaritamski progresivno oporezivati. To mozemo kad odredimo sto je imovina a sto prihod, a paralelno trebamo smanjiti drzavnu upravu u recimo dvije godine na 50%, racionalizirati javna poduzeca ... .. Paralelno razvijati i postavljati piramidalno -horizontalan nacin upravljanja drustvom..

No da se vratimo na SIX PACK i EU danas. Izgleda da se Europa centralizira i stvara nesto slicno Velikom Vodi i Kontroloru u vidu EU Komisije. Meni se taj smjer razvoja EU zajednice bas ne svida... Makar shvacam da je potrebno imati zajednickog kontrolora ako je zajednicka valuta.
Zeljela bih puno vise znati o EU, i odluku donijeti kakva god bila, na temelju stvarnih i vaznih informacija.



U ovom trenutku u EU su na vlasti uglavnom "desne" stranke. Zemlje sa "lijevim" vladama su u najvecim teskocama, bar tako pricaju. Mislim da treba ocekivati u vrlo skoroj buducnosti puno vise "lijevih" vlada. Cini mi se da bi to, bar sto se tice razvoja socijalne osjetljivosti na nivou citave EU bilo jako bitno, bez obzira sto se trenutno lijevi i desni principijelno ne razlikuju u ekonomskoj politici, koja je i lijevima dosta neo-liberalna. No lijevi ce lakse oodustati od tog smjera, bar se meni tako cini. Lijevi ce lakse pristati na gradansku participaciju u vlasti. "desnim strankama" bi takav nacin upravljanja bio sasvim suprotna logika, jer oni teze jacoj i centralnijoj drzavnoj vlasti.

Na linku je interaktivne karte EU zajednice koja prikazuje lijevo-desne vlade u zadnjih 40 godina. Znaci ako kliknete na play drzave na karti mijenjaju boje, crveno-lijevo, plavo-desno, sivo-neutral. Ono sto je ocigledno jest da danas u EU skoro da i nema "lijeve" vlade. A dogada se sa citavom zajednicom ono sto vidimo. Zato ni teznja Six-Packa nije zacudujuca, dapace, sasvim je u skladu sa desnom politikom.

Da li ce EU drzave stvarno u slijedecem mandatu skrenuti lijevo? Ne znam, ali mi se cini da za Hrvatsku u ovako slabasnom izdanju ekonomije nije pametno uletati medu "desne" gazde.

Nema komentara:

Objavi komentar