nedjelja, 30. listopada 2011.

Wettbewerbsverbot

Wann liegt ein verbotenes Geschäft im Geschäftszweig des Arbeitgebers vor?

Verbotene Konkurrenzgeschäfte, d.h. Geschäfte in dem Geschäftszweig des Arbeitgebers, sind z.B.:

die Beteiligung am Handelsgewerbe eines Konkurrenten des Arbeitgebers, falls diese Beteiligung mit einem maßgeblichen Einfluß auf die Geschäftsführung oder mit einer nennenswerten Verbesserung der finanziellen Möglichkeiten des Konkurrenten verbunden ist;
die Gewährung von (nicht unerheblichen) Darlehen an einen Konkurrenten des Arbeitgebers;
das Abwerben von Kunden oder von potentiellen Kunden des Arbeitgebers;
das Abwerben von Arbeitnehmern des Arbeitgebers zum Aufbau eines Konkurrenzunternehmens.

Diese Fälle von verbotenen Konkurrenzgeschäften zeichnen sich dadurch aus, daß sie einen spekulativen, auf Erzielung von Unternehmergewinn gerichteten Charakter haben. Dies ist z.B. bei reinen Buchführungs-, Schreib- oder Verpackungsarbeiten für Konkurrenten des Arbeitgebers nicht der Fall. Auch solche Tätigkeiten kommen dem Konkurrenten des Arbeitgebers zwar zugute, doch haben sie keinen spekulativen, unternehmerischen Charakter.

Erlaubt ist natürlich auch eine geringfügige Beteiligung an einem Unternehmen, das dem Arbeitgeber Konkurrenz macht. Daher stellt es keine verbotene Konkurrenz dar, wenn z.B. ein Arbeitnehmer der Deutschen Telekom einige Vodafone-Aktien oder einige Aktien eines anderen Telekommunikationsunternehmens besitzt. Solange sich solche "Beteiligungen" im Rahmen der Kleinanlage von Verbrauchern bewegen, sind sie selbstverständlich arbeitsrechtlich erlaubt.

Was kann dem Arbeitnehmer bei verbotenem Wettbewerb passieren?


Im Falle verbotener Konkurrenztätigkeit des Arbeitnehmers kann der Arbeitgeber den Arbeitnehmer abmahnen oder auch - in gravierenden Fällen - ordentlich aus verhaltensbedingten Gründen oder außerordentlich kündigen. Will der Arbeitgeber am Arbeitsvertrag festhalten, kann er vom Arbeitnehmer verlangen, daß dieser die Konkurrenztätigkeit unterläßt.

Weiterhin hat der Arbeitgeber einen Anspruch auf Schadenersatz. Als zu ersetzenden Schaden kann er den Gewinn verlangen, der ihm durch die Konkurrenztätigkeit des Arbeitnehmers entstanden ist. Dafür muß er allerdings nachweisen, daß er selbst die seinem Arbeitnehmer verbotenen Geschäfte abgeschlossen hätte.

Ist der Arbeitnehmer, der verbotene Konkurrenzgeschäfte macht, ein kaufmännischer Angestellter ("Handlungsgehilfe"), dann kann der Arbeitgeber statt Schadenersatz auch verlangen, daß der Angestellte den mit der Konkurrenztätigkeit erzielten Gewinn herausgibt. Dieses Recht folgt aus § 61 Abs.1 HGB. Diese Vorschrift lautet:

http://www.hensche.de/Rechtsanwalt_Arbeitsrecht_Handbuch_Wettbewerbsverbot.html#tocitem2

nedjelja, 23. listopada 2011.

Beware of Greeks Bearing Bonds

business, October 1, 2010

Business
Beware of Greeks Bearing Bonds
As Wall Street hangs on the question “Will Greece default?,” the author heads for riot-stricken Athens, and for the mysterious Vatopaidi monastery, which brought down the last government, laying bare the country’s economic insanity. But beyond a $1.2 trillion debt (roughly a quarter-million dollars for each working adult), there is a more frightening deficit. After systematically looting their own treasury, in a breathtaking binge of tax evasion, bribery, and creative accounting spurred on by Goldman Sachs, Greeks are sure of one thing: they can’t trust their fellow Greeks.
By Michael Lewis Photograph by Jonas Fredwall Karlsson

http://www.vanityfair.com/business/features/2010/10/greeks-bearing-bonds-201010#gotopage1

ponedjeljak, 17. listopada 2011.

Hrvatska i EU, poseban osvrt na SIX PACK

Molim Vas pogledajte ovu emisiju... Bila je negdje iza ponoci, kad jako malo ljudi prati program. Vrlo slican pisani komentar, "razmisljajuci" procitala sam pred par tjedana. Zaboravila pospremiti link i clanak vise ne mogu naci, kao da je nestao sa net-a. (ako netko zna nek ostavi link u komentarima)

Najnormalnija kritika redizajna EUa u buducnosti .. Mislim da bi svi trebali dobro razmisliti, kao sto mislim da bi trebalo bas ozbiljno iskontrolirati sto je HDZ ispregovarao. Ako su doveli zemlju u ovo stanje u kojem ona danas jest logicno je da ni te pregovore nisu dobro obavili.. U stvari, danas kad gledam koliku je podrsku HDZ imao iz EU, od svih stranaka s desne strane, sa posebnim osvrtom na Merkelicinu podrsku Sanader-u 2007, Swobodinu NE-podrsku izborima u proljece..

Sve zajedno je jako sumnjivo, a sada i sama EU i taj SIX PACK, pa jacanje nacionalizma (Finska sa dvije osobne, za gradane ne-EU porijekla smede, i one iz EU bijele itd..) .. Nama treba JAVNA RASPRAVA i korekcija onoga sto smo pod HDZom pogrijesili. Pri tome osim istrage kriminala i vracanja ukradenog u drzavu, te osudu krivaca, moramo napraviti rekonstrukciju nasih, gradanskih razmisljanja o drustvu te konacno poceti sudjelovati u odlucivanju o vlastitom zivotu.

Mislim da je rjesenje za citav svijet kombinacija parlamentarne demokracije sa kontrolnim gradanskim mehanizmom koje funkcionira na p2p principu, uglavnom preko internet medija. To bi omogucilo gradanima participiaciju u vlasti i onemogucilo divljanje jedne partije kao sto se nama dogodilo sa HDZom.

To ce biti naravno moguce tek kad se pohapse kriminalci i vrati ukradena lova. Mislim da nam je to prvi posao koji moramo obaviti u ovoj drzavi. Zatim promijeniti nedemokratske tvorbe, kao biracki spiskovi, izborni zakoni, zakon o policiji i zakon o skolstvu, te svakako izbor i kontrolu sudaca, porezne zakone napraviti stimulativnima i logaritamski progresivno oporezivati. To mozemo kad odredimo sto je imovina a sto prihod, a paralelno trebamo smanjiti drzavnu upravu u recimo dvije godine na 50%, racionalizirati javna poduzeca ... .. Paralelno razvijati i postavljati piramidalno -horizontalan nacin upravljanja drustvom..

No da se vratimo na SIX PACK i EU danas. Izgleda da se Europa centralizira i stvara nesto slicno Velikom Vodi i Kontroloru u vidu EU Komisije. Meni se taj smjer razvoja EU zajednice bas ne svida... Makar shvacam da je potrebno imati zajednickog kontrolora ako je zajednicka valuta.
Zeljela bih puno vise znati o EU, i odluku donijeti kakva god bila, na temelju stvarnih i vaznih informacija.



U ovom trenutku u EU su na vlasti uglavnom "desne" stranke. Zemlje sa "lijevim" vladama su u najvecim teskocama, bar tako pricaju. Mislim da treba ocekivati u vrlo skoroj buducnosti puno vise "lijevih" vlada. Cini mi se da bi to, bar sto se tice razvoja socijalne osjetljivosti na nivou citave EU bilo jako bitno, bez obzira sto se trenutno lijevi i desni principijelno ne razlikuju u ekonomskoj politici, koja je i lijevima dosta neo-liberalna. No lijevi ce lakse oodustati od tog smjera, bar se meni tako cini. Lijevi ce lakse pristati na gradansku participaciju u vlasti. "desnim strankama" bi takav nacin upravljanja bio sasvim suprotna logika, jer oni teze jacoj i centralnijoj drzavnoj vlasti.

Na linku je interaktivne karte EU zajednice koja prikazuje lijevo-desne vlade u zadnjih 40 godina. Znaci ako kliknete na play drzave na karti mijenjaju boje, crveno-lijevo, plavo-desno, sivo-neutral. Ono sto je ocigledno jest da danas u EU skoro da i nema "lijeve" vlade. A dogada se sa citavom zajednicom ono sto vidimo. Zato ni teznja Six-Packa nije zacudujuca, dapace, sasvim je u skladu sa desnom politikom.

Da li ce EU drzave stvarno u slijedecem mandatu skrenuti lijevo? Ne znam, ali mi se cini da za Hrvatsku u ovako slabasnom izdanju ekonomije nije pametno uletati medu "desne" gazde.

ponedjeljak, 10. listopada 2011.

Superhologram matrix - Maya Illusion

1982. u Parizu, tim na celu sa fizicarem Alain Aspectom (http://twm.co.nz/hologram.html) izveli su pokus i otkrili da pod odredenim okolnostima subatomske cestice - elektron su u stanju trenutno komunicirati jedna s drugom bez obzira na udaljenost.

Na neki nacin cestice uvijek znaju sto se s drugom desava. Kao prvo - na taj nacin se povrijeduje Einsteinova teorija da nijedna komunikacija NIJE brza od svijetlosti.

Engleski fizicar D.Bohm - vjeruje da otkrica u Aspectovom pokusu znace da objektivna stvarnost ne postoji -- vec da je cijeli Univerzum jedan hologram.

Hologram je trodimenzionalna fotografija (laserska),dakle objekt na koji se fotografira usmjeri se laserska zraka - zatim drugi snop laserskog svijetla se odbije od reflektirajuceg svijetla prvog snopa laserske zrake i taj interferirajuci dio (dviju laserskih zraka) je uhvacen na film. Za razliku od obicne fotografije - hologram SVAKI DIO HOLOGRAMA SADRZI SVE INFORMACIJE O CJELINI! Dio je cjelina! Cjelina je dio!

Dakle, Bohm (http://twm.co.nz/Bohm.html) vjeruje da subatomske cestice nisu u kontaktu jedan s drugom - zahvaljujuci nekim kontaktima brzim od svijetlosti - nego zato STO JE ODVOJENOST ILUZIJA! To sto mi vidimo objekete poput subatomskih cestica kao odvojene jedne od drugih - to je zato sto vidimo samo jedan dio stvarnosti. Univerzum je sam po sebi projekcija - hologram.

To znaci i prostor (sve 3 dimenzije) i vrijeme su projekcije nekog dubljeg nivoa stvarnosti. Proslost-sadasnjost-buducnost postoje istovremeno. Superhologram - matrix!, tvrdi Bohm.

Ako je i mozak hologram (neurofizicar Pribram:http://twm.co.nz/pribram.htm) moguce je da ozak odabere odredene frekvencije i pretvari ih u senzorne percepcije i mi to onda zovemo ovjektivnom stvarnoscu!? ( MAYA /Iluzija ).

http://www.forum.hr/showthread.php?t=247691
http://en.wikipedia.org/wiki/Maya_%28illusion%29
__________________

nedjelja, 2. listopada 2011.

PRIKRIVENI EKONOMSKI UBOJICA by john perkins - Superknjižara

Prikriveni ekonomski ubojice (na engleskom economic hit man) su vrlo dobro plaćeni profesionalci koji zemljama čitavog planeta nude milijarde dolara. Oni kanaliziraju novac iz Svjetske banke, Agencije Sjedinjenih Američkih Država za Međunarodni razvoj (USAID) i drugih inozemnih organizacija za "pomoć" u državne blagajne velikih korporacija i u džepove malobrojnih bogatih obitelji koje kontroliraju prirodne resurse zemlje. Njihovi su alati medu ostalima varljivi financijski izvještaji, rigidni izbori, potplaćivanje, iznuđivanje, seks i ubojstvo. Oni igraju igru koja je stara od pamtivijeka, ali je poprimila nove i zastrašujuće razmjere upravo u ovo doba globalizacije,
Valjda ja to dobro znadem; bio sam uspješan prikriveni ekonomski ubojica.
Napisao sam ovaj dio 1982. godine, kao uvodnik knjizi radnog naslova Savjest prikrivenog ekonomskog ubojice. Knjiga je namijenjena predsjednicima dviju zemalja, ljudima koji su mi bili klijenti te sam ih poštovao i mislio o njima kao o srodnim dušama - Jaimeu Roldosu, predsjedniku Ekvadora i Omaru Torrijosu, predsjedniku Paname. Obojica su preminuli u strašnim udesima. Njihova smrt nije bila slučajna. Ubijeni su jer su se suprotstavili onoj družini korporativne vlade i bankovnih glavešina čiji je cilj globalno carstvo. Mi, prikriveni ekonomski ubojice nismo uspjeli uvjeriti Roldosa i Torrijosa pa su se u igru ubacili drugi profesionalci, šakali* koje je angažirala CIA, i uvijek su nam bili za petama.

PRIKRIVENI EKONOMSKI UBOJICA by john perkins - Superknjižara

Jean Ziegler: Novi gospodari svijeta - profil.hr

Novi gospodari svijeta moćnici su svjetskog financijskog kapitala, a njihov kategorički imperativ vrlo je jednostavan: profit bez granica. U središtu globaliziranog tržišta sjedi "grabežljivac" kojeg pokreće pomama za uspjehom, zaradom, za moći. On je vlasnik nebrojenih dionica, bankar, direktor transnacionalne kompanije koji skuplja novac, razara državu, uništava prirodu i ljude. Njima služe obilno honorirani "plaćenici": menadžeri, pravnici, visoko-pozicionirani službenici Svjetske trgovačke organizacije, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i drugih takozvanih globalnih institucija koje slijede volju tek nekih pojedinaca, bez i najmanjeg demokratskog nadzora...

Jean Ziegler: Novi gospodari svijeta - profil.hr

Jean Ziegler: Imperij srama - profil.hr

Ne tražim da se siromašnima više daje, već da im se manje krade. Svjedoci smo stravične i nagle refeudalizacije svijeta. Riječ je o neviđenom procesu podčinjavanja čitavih naroda interesima multinacionalnih tvrtki i banaka, stvaranju imperija srama pomoću dva moćna oružja, a to su dug i glad. Pretjeranim - i prečesto za njih nepotrebnim -zaduživanjem, države gube svoj suverenitet, a zbog gladi, koja je izravna posljedica vladavine imperija srama, ljudi gube živote, zdravlje, slobodu i dostojanstvo.
Taj strahoviti stroj za mljevenje i pokoravanje ljudi ne podnosi ni jedno ograničenje što ga je nastojalo nametnuti međunarodno pravo. Sada, strukturno i stalno ekonomsko nasilje hara svijetom, a međunarodno pravo istodobno doživljava agoniju. A jedini zakon imperija srama je bezobzirni profit pod svaku cijenu.

Jean Ziegler: Imperij srama - profil.hr